STAȚIUNI BALNEARE

Stațiunea Covasna

Amplasare:

Vestita stațiune Covasna este situata în Transilvania, județul Covasna, la contactul Munților Vrancei cu Depresiunea Bârsei, la 31 km de Sf.Gheorghe şi la 60 km de Braşov, fiind cea mai renumită stațiune balneo-climaterică din țară pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare.

Altitudine: 564 m.

Căi de acces:

Rutiere: Bucureşti – Braşov – Reci – Covasna ( 220 KM)
Feroviare: Gara Covasna pe linia Sf. Gheoghe – Brețcu.

Destinație: odihnă, tratament, schi.

Condiţii climatice şi de mediu:

Climat specific depresiunilor intramontane, cu veri răcoroase şi ierni reci.Temperatura medie anuală este de 7 grade Celsius. La Covasna se face simțită briza de munte, care ia naştere ca urmare a diferenței de temperatură şi presiune atmosferică între munți şi depresiuni.

Istoric / Renume:

În stațiunea Covasna se întâlnesc cele mai renumite izvoare minerale din Transilvania, cu o diversitate de mai mult de 1.500 de elemente de compoziție, unele având un debit de 1.000 l/oră. Efectul apelor minerale de la Covasna sub formă de băi, a fost descoperit de peste 100 de ani, în anul 1882 apele izvoarelor minerale de la Covasna fiind premiate la Trieste. Rezultatele foarte bune obţinute în afecţiuni cardiovasculare au fost demonstrate ştiinţific prin intermediul Institutului Naţional de Balneologie Bucureşti în anii 1950-1955.

Apele minerale din stațiunea Covasna sunt foarte bogate în acid carbonic de origine vulcanică: cca 2,5 g/l, sunt ape carbogazoase, bicarbonatate, clorurosodice, iodobromurate, feruginoase, arsenicale sau uşor sulfuroase.

Factorii naturali terapeutici:
Recunoscută pe plan intern și internațional, Covasna este una dintre cele mai bogate stațiuni din țară, specificitatea stațiunii constând mofete (emanații de gaze naturale – bioxid de carbon) şi băi cu apă minerală carbogazoasă – folosite mai ales, la tratamentul bolilor aparatului cardiovascular; gazul de mofetă de la Covasna, cu un conținut de 80-98% bioxid de carbon, are efect vasodilatator, reduce tensiunea arterială, fiind benefic pentru inimă şi pentru circulația periferică.

Atracții turistice în staţiunea Covasna:

Rezervaţia arheologică Cetatea Zânelor aflată pe un deal în apropierea localității ce mărgineşte valea cu acelaşi nume, atestă prezența dacilor şi romanilor pe teritoriul actual al localității.
Balta Dracului este situată chiar în parcul din centrul oraşului. Monument al naturii cu valoare de unicat: aşa zisă „Balta Dracului” este o groapă la fundul căreia au loc erupţii permanente ale bulelor de nămol. Bulele în erupție sunt de fapt nişte degăjari puternice de bioxid de carbon. Gazele emanate conțin bioxid de carbon care atinge o puritate maximă de 98%. Aceste gaze acumulate în spații special amenajate, denumite mofete, constituie un excelent şi unic factor natural pentru tratarea unor multiple afecțiuni, în primul rând a bolilor aparatului cardiovascular.
Pârtia de schi Covasna: are două tronsoane, unul de de 400 metri lungime, cu un grad de dificultate uşor şi una de 1.000 de metri lungime, cu un grad de dificultate mediu.


Atracții turistice în împrejurimile staţiunii Covasna:

Lacul de origine vulcanică Sfânta Ana – la 60 km de Covasna;
Lacuri naturale de agrement la Reci ( 23 ha), Belin ( 8 ha), Surcea ( 6 ha);
Rezervaţia naturală Muntele Puciosu Turia – masiv montan în care există peşteri cu emanaţii de CO2 şi hidrogen sulfurat; Cetatea „Ika” din comuna Cernat construită în secolul XVII;
Cetăţi ţărăneşti la Aiţa Mare, Arcuş, Băţanii Mici, Cernat, Chichiş;
Centre etnografice: Întorsura Buzăului, Aiţa Mare, Araci, Asiuşd, Herculian, Vârghiş şi Câlnic;
Muzee în Sfântu Gheorghe: Muzeul Naţional Secuiesc, Muzeul de artă plastică, Muzeul de artă populară.
Mănăstiri: Prodromiţa – Comandău, Valea Mare, Mărcuş, Schimbarea la Faţă – Sita Buzăului.
Specialităţi gastronomice: supă de chimen, supă de varză albă cu smântână, supă de vişine, supă de salată verde, gulaş, papricaş, pogaci, kurtos kalacs.

HOTEL MONTANA – STAȚIUNEA BALNEARĂ COVASNA

Atracții Turistice

  • Rezervaţie arheologică

  • Rezervație naturală

  • Pârtie de schi

  • Lacuri naturale

  • Cetăți

  • Muzee

  • Mânăstiri

  • Centru etnografic